Verdens beste sütemény – paleo
Hozzávalók:A tészta rétegeihez:
A mandulás habcsók réteghez:
A vaníliakrémhez:
A díszítéshez: (opcionális)
|
|
Elkészítés:
A tésztalaphoz a tojássárgákat keverjük habosra az édesítővel. Adjuk hozzá a tejet és a citromlevet, majd alaposan keverjük el.
A nyílgyökérport vegyítsük el a szódabikarbónával, adjuk a tojásos keverékhez végül keverjük bele az olvasztott kókuszolajat is. Egy kb. 35×30 cm tepsit béleljünk ki sütőpapírral, öntsük rá a masszát és spatulával simítsuk el.
A habcsókhoz a tojásfehérjéket magas fokozaton kezdjük el felverni. Amikor félkemény, kanalanként adjuk hozzá a kristályos édesítőt, és verjük jó kemény fényes habbá.
A por alakú édesítőt és a mandulát finomra daráljuk, majd óvatosan a tojáshabba forgatjuk. A habot a tészta tetejére simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Hagyjuk kihűlni, majd keresztben vágjuk ketté. A krémhez a tejet a vanília magokkal és a ketté vágott vaníliarúddal tegyük fel a tűzre és forrásig melegítsük. Húzzuk félre és hagyjuk állni 5-10 percre, majd dobjuk ki belőle az üres vaníliarudat. A tojássárgákat és az édesítőt verjük habosra, 5-6 percig,majd adjuk hozzá a keményítőt, és keverjük csomómentesre. Alacsony fokozaton keverjük tovább folyamatosan és lassú sugárban csurgassuk hozzá a forró vaníliás tejet. Öntsük vissza az egészet a fazékba és alacsony lángon folyamatos keverés közben főzzük sűrű krémmé. (Ne forrald, mert a tojás kicsapódhat. Ha ez mégis megtörténik, akkor sűrű szitán passzírozd át a krémet.)
A zselatin lapokat áztassuk be hideg vízbe 5 percre, majd szűrjük le és keverjük a forró vanília krémhez. Hűtsük ki, közben többször keverjük át. A behűtött kókuszkrémet verjük fel kemény habbá, és forgassuk bele a kihűtött vaníliás krémbe.
Az egyik tésztalapot tegyük egy tálcára, simítsuk rá a vaníliakrémet. A második lapot vágjuk kockákra, majd tegyük őket a krém tetejére. A tetejét vízgőz felett felolvasztott csokoládéval és durvára vágott mandulával díszítjük. Tegyük hűtőbe pár órára, majd szeletelve kínáljuk.
Tipp / megjegyzés:
Ha túl sok lenne a krém, akkor a maradékot tegyük el. Hűtőben pár napig tárolható, gyümölcsökkel, fagyival is nagyon finom.
Ha felkockázod előre a felső lapot, akkor könnyebb lesz felvágni a sütit, a krém nem fog kinyomódni belőle.
De úgy is tálalható, hogy a tésztalapot nem vágjuk keresztben ketté, hanem csak rákenjük a krémet és felkockázzuk.