Főoldal / Desszertek / Verdens beste sütemény – paleo

Verdens beste sütemény – paleo

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Verdens beste sütemény – paleo

Verdens beste sütemény - paleo

Hozzávalók:

A tészta rétegeihez:

  • 4 db. közepes tojássárgája
  • 8 dkg erythritol (por alakú)
  • 4 ek. mandulatej/kókusztej
  • 1 tk. citromlé
  • 12 dkg nyílgyökérpor
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 5 dkg olvasztott kókuszolaj

A mandulás habcsók réteghez:

  • 4 db. közepes tojásfehérje
  • 8 dkg erytritol (kristályos)
  • 5 dkg erythritol (por alakú)
  • 5 dkg darált mandula

A vaníliakrémhez:

  • 3 dl mandulatej
  • 1 rúd vanília magjai
  • 2 tojássárgája
  • 8 dkg erythritol (por alakú)
  • 2 ek. tápióka keményítő
  • + 2 dl behűtőtt kókuszkrém
  • 3 lap zselatin

A díszítéshez: (opcionális)

  • 3-4 dkg étcsoki (tej-, cukor- és szójamnetes)
  • 5 dkg durvára vágott mandula
Elkészítési idő: 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: igen
Nehézség: Normál Laktózmentes: igen

Elkészítés:

A tésztalaphoz a tojássárgákat keverjük habosra az édesítővel. Adjuk hozzá a tejet és a citromlevet, majd alaposan keverjük el.

A nyílgyökérport vegyítsük el a szódabikarbónával, adjuk a tojásos keverékhez végül keverjük bele az olvasztott kókuszolajat is. Egy kb. 35×30 cm tepsit béleljünk ki sütőpapírral, öntsük rá a masszát és spatulával simítsuk el.

A habcsókhoz a tojásfehérjéket magas fokozaton kezdjük el felverni. Amikor félkemény, kanalanként adjuk hozzá a kristályos édesítőt, és verjük jó kemény fényes habbá.

A por alakú édesítőt és a mandulát finomra daráljuk, majd óvatosan a tojáshabba forgatjuk. A habot a tészta tetejére simítjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.

Hagyjuk kihűlni, majd keresztben vágjuk ketté. A krémhez a tejet a vanília magokkal és a ketté vágott vaníliarúddal tegyük fel a tűzre és forrásig melegítsük. Húzzuk félre és hagyjuk állni 5-10 percre, majd dobjuk ki belőle az üres vaníliarudat. A tojássárgákat és az édesítőt verjük habosra, 5-6 percig,majd adjuk hozzá a keményítőt, és keverjük csomómentesre. Alacsony fokozaton keverjük tovább folyamatosan és lassú sugárban csurgassuk hozzá a forró vaníliás tejet. Öntsük vissza az egészet a fazékba és alacsony lángon folyamatos keverés közben főzzük sűrű krémmé. (Ne forrald, mert a tojás kicsapódhat. Ha ez mégis megtörténik, akkor sűrű szitán passzírozd át a krémet.)

A zselatin lapokat áztassuk be hideg vízbe 5 percre, majd szűrjük le és keverjük a forró vanília krémhez. Hűtsük ki, közben többször keverjük át. A behűtött kókuszkrémet verjük fel kemény habbá, és forgassuk bele a kihűtött vaníliás krémbe.

Az egyik tésztalapot tegyük egy tálcára, simítsuk rá a vaníliakrémet. A második lapot vágjuk kockákra, majd tegyük őket a krém tetejére. A tetejét vízgőz felett felolvasztott csokoládéval és durvára vágott mandulával díszítjük. Tegyük hűtőbe pár órára, majd szeletelve kínáljuk.

Tipp / megjegyzés:
Ha túl sok lenne a krém, akkor a maradékot tegyük el. Hűtőben pár napig tárolható, gyümölcsökkel, fagyival is nagyon finom.
Ha felkockázod előre a felső lapot, akkor könnyebb lesz felvágni a sütit, a krém nem fog kinyomódni belőle.
De úgy is tálalható, hogy a tésztalapot nem vágjuk keresztben ketté, hanem csak rákenjük a krémet és felkockázzuk.

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

A lap tetejére