Főoldal / Birka / Marha / Vörösboros marhapörkölt burgonyafánkkal

Vörösboros marhapörkölt burgonyafánkkal

Vörösboros marhapörkölt burgonyafánkkal

Vörösboros marhapörkölt burgonyafánkkal

Hozzávalók:

  • 80 dkg marha comb (esetleg lapocka)
  • 2 nagyobb fej vöröshagyma
  • 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 2 ek. zsír (vagy olaj)
  • 3 ek. sűrített paradicsom
  • 1,5 ek. cukor
  • 2 db szegfűszeg
  • 1 kicsi darabka fahéj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 mk. só
  • 1/2 mk. őrölt bors
  • 1 mk. őrölt kömény
  • 2 dl minőségi száraz vörösbor
  • 1,5 dl víz

A burgonyafánkhoz:

  • 60 dkg burgonya
  • 40 dkg liszt
  • 8 dkg zsír (vagy vaj)
  • 2 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 3 ek. víz
  • 1 tk. só

A sütéshez:

  • olaj
Elkészítési idő: több mint 2 és fél óra Fogyókúrás: nem
Költség: 2500-3000 FT Vegetáriánus: nem
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Normál Laktózmentes: igen

Elkészítés:

A szalonnát felcsíkozzuk és apróra felvágjuk. Felhevített serpenyőben, zsíron kisütjük. Kiszedjük a zsiradékból és félretesszük.
A visszamaradt zsiradékban aranyszínűre pároljuk az apró kockákra vágott vöröshagymát. Rádobjuk a kb 2×2 cm-es kockákra vágott húst és megpirítjuk. Akkor jó, ha szép kérget kap. Ekkor a pataki tálba öntjük, majd rászórjuk a félretett sült szalonnát is. Alaposan megsózzuk, borsozzuk és hozzákeverjük a zúzott fokhagymát.

Az üresen maradt serpenyőbe beletesszük a sűrített paradicsomot, hozzáadjuk a cukrot a szegfűszeget, a fahéj darabokat, 1 dl vizet majd pár perc alatt összeforraljuk. Felöntjük a borral, pár percig együtt melegítjük, ezután kihalásszuk belőle a fahéj és szegfűszeg darabokat, mert ekkorra az íze már kellőképpen a szaftba főtt. A paradicsomos-vörösboros szaftot, a tálban várakozó húsra öntjük, még egyszer megsózzuk és megszórjuk őrölt köménnyel. (Ízlés szerint egy kis friss kakukkfüvet is tehetünk rá.)

Lefedjük, majd betesszük a sütőbe és 150 fokra bekapcsolva 2,5 órán át sütjük, majd a fedőt levéve még 30 percig sütjük 180-200 fokon, hogy a szaft kicsit besűrűsödjön.

Amíg a hús sül, elkészítjük a burgonyafánkot.
A burgonyafánkhoz a megpucolt burgonyát kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük. Nyújtódeszkára törjük egy krumplinyomóval, jól szétterítjük és megvárjuk, míg langyosra hűl. Közben az élesztőt 3 evőkanál langyos vízben elmorzsoljuk és hagyjuk kicsit felfutni. Az áttört, kihűlt krumplira egyenletesen rászórjuk a lisztet, a sót és ráütjük a tojásokat. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a zsírt (vagy vajat), és az egészet összedolgozzuk, és cipót formázunk belőle. Letakarva 50 percig kelni hagyjuk. A megkelt krumplis tésztát 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, 4-5 cm-es pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és 180 fokos bő olajban ropogósra és aranybarnára sütjük.

A pörköltet a burgonyafánkkal és káposzta salátával, vagy ízlés szerint más savanyúsággal kínáljuk.

Marcsi (681 Recept)

Üdvözöllek kedves látogató. Marcsi vagyok, az oldal egyik alapítója. Ha bármi kérdésed, észrevételed lenne, az oldallal kapcsolatban, küldj egy e-mailt a [email protected] email címre.


Szólj hozzá!

A lap tetejére