Zablisztes bukta
Hozzávalók:
A töltelékhez:
A lekenéshez:
|
|
Elkészítés:
Az élesztőt 1dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
A kétféle lisztet, a sót, és a citromhéjat a dagasztótálba tesszük, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a villával felvert tojásokat valamint a 2 dl langyosított tejet, amivel bedagasztjuk a tésztát. Lefedve, langyos helyen duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és kb.30 x 50 cm méretű lappá nyújtjuk.
A lapot kb.10 x 10 cm-es négyszögekre vágjuk, mindegyik közepére halmozunk a lekvárból és feltekerjük.
A végeiket összenyomjuk, majd olajozott vagy vajazott tepsire szorosan egymás mellé tesszük az illesztéssel lefelé.
Közben a bukták érintkezési felületét megkenjük olajjal. (így könnyebben szétjönnek majd ). A tepsiben is 30 percet kelesztjük, közben a sütőt 180 fokra bekapcsoljuk.
Lekenjük a megkelt a bukták tetejét felvert tojással és 25 percig, de legalábbis a szép piros szín eléréséig sütjük.
Ügyesen egyben kiborítjuk, majd vissza egy rácsra ahol hagyjuk kihűlni.
Diabetikus porcukorral ( a nem diétázóknak sima porcukorral) megszórva kínáljuk.
Tipp / megjegyzés:
Tetszés szerint más töltelékkel is megtölthetjük, pl: mák, dió, túró…stb.