Zabpelyhes tönkölykenyér
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Ezt a kenyeret kenyérsütőben dagasztottam be, majd kelesztőtálban kelesztettem.
A hozzávalók sorrendjében mindent (a magvakon kívül) bepakolunk a gépbe és elindítjuk a dagasztó programot. Ha a tészta ragacsos, egy kevés lisztet adunk még hozzá. (az árpaliszt helyettesíthető sima fehér liszttel is)
A magvakat akkor adjuk hozzá, amikor a tészta már összeállt. A dagasztás után kivesszük a tésztát a gépből és lisztezett kelesztőtálban másfél órát kelesztjük langyos helyen.
Egy kis darab tésztát elveszünk a tésztacipóból, és sütikiszúróval díszítést készítünk belőle a kenyér tetejére.
A tésztát kettéosztjuk. Mindkettőt kicsit átgyúrjuk, majd 10 percig pihenni hagyjuk. Megformázzuk, és vajjal kikent formába tesszük. Letakarva a duplájára kelesztjük. Amikor megkelt, rátesszük a tésztadíszeket , és lekenjük tojássárgájával és megszórjuk magvakkal.
Vízgőzös sütőben 200 fokon kb. 35 perc alatt megsütjük.
Tipp / megjegyzés:
Gyönyörű kenyerek lettek, alig vártam, hogy kihűljön, hogy lássam a belsejét. Hát szerintem a belezete is levegős, puha és nagyon nagyon finom. Még melegen elfogyott a kenyér több, mint fele, örülök, hogy jól sült el ez a kísérletem, legközelebb pedig teljeskiőrlésű tönkölyliszttel fogom készíteni.
Az elkészítési idő a kelesztés és a sütés idejét nem tartalmazza.