Zöldfűszeres paradicsomos húsgombóc
Hozzávalók:A paradicsomszószhoz:
A húsgolyókhoz:
A rántáshoz:
|
|
Elkészítés:
A rizst az olajon fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük épp annyi vízzel, hogy ellepje. Ha forr lezárjuk alatta a gázt,és hagyjuk hogy felszívja a vizet.(így lesz félpuha) Félretesszük,hogy kihűljön.
A zöldfűszereket nagyon finomra felvágjuk.
Egy tálban összekeverjük a darált húst a rizzsel, tojással, apróra vágott vöröshagymával, zúzott fokhagymával és a fűszerekkel.(Só, bors, és az apróra vágott zöldfűszerek)
Gombócokat formázunk belőle, és egy tálcára sorakoztatjuk őket.
Egy lábosban a paradicsomlét a zellerzölddel feltesszük melegedni ízlés szerint cukrot és sót adunk hozzá.
A húsgombócokat a forrásban lévő, de a tűzhelyről félrehúzott paradicsomszószba tesszük.
A tűzhelyre visszatéve alacsony fokozaton addig főzzük, amíg a húsgolyók megpuhulnak.
(Ilyenkor kevergetni nem szabad,ha nagyon muszáj, rázogatni lehet az edényt óvatosan.)
Ha a gombócok elkészültek, kiszedjük őket egy tálba.
(Arról hogy elkészült-e a gombóc a legkönnyebben úgy tudunk meggyőződni,hogy egyet kiveszünk a lábosból és kettévágjuk.)
Rántást készítünk: kevés olajon lisztet pirítunk, majd a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát, felöntjük a lábosból kivett 1merőkanál paradicsomlével és egészen kicsi vizet is teszünk, hozzá csomómentesre keverjük,majd a lábosba önjük,és pár perc alatt összeforraljuk a többi paradicsomlével.
Visszatesszük bele a húsgombócokat.
Akár így magában is fogyasztható, de tálalhatjuk főtt burgonyával, vagy kenyérrel is.