Áfonyaörvényes vanília fagyi – paleo
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A mandulatejet feltesszük forrni. Beletesszük az üres vanília rudat. (a kikapart magokat félretesszük)
Amikor a tej felforrt, levesszük a tűzhelyről, hozzákeverjük a kókuszvajat és hagyjuk állni negyed órát. (Azért adjuk hozzá a kókuszvajat, mert a mandulatej nem elég zsíros, így krémesebb lesz a fagyi.)
A tojások sárgáját habosra keverjük az édesítővel és a vanília kikapart magjaival. Addig keverjük, amíg kifehéredik és habos, krémes állaga nem lesz. Az üres vaníliarudat kivesszük a tejből, majd folytonos keverés közben a krémes tojássárgához öntjük lassú sugárban. Egy vastagfalú fazékba öntjük és nagyon lassú tűzön folytonos keverés közben sűrű krémmé főzzük. Forralni nem szabad, mert kicsapódik a tojássárga és csomós lesz. Ha ez mégis megtörténik, akkor egy sűrű szitán át kell passzírozni a krémet, és így újra sima lesz.
A zselatin lapokat kevés hideg vízbe áztatjuk 5 percre, majd pár kanál forró vízben feloldjuk és a forró krémhez keverjük. A krém nem lesz annyira sűrű, mintha zsíros tejszínnel készült volna, de a zselatintól jobb állaga lesz a fagyinak.
A vaníliás krémet kihűtjük, majd fagyigépbe öntjük és beindítjuk a gépet, és kb. fél óra alatt kész is a fagyi. A kész fagyit egy műanyag dobozba rétegezzük a pürésített áfonyával váltakozva, majd egy hurkapálcával spirálosra keverjük. A fagyasztóba tesszük 1-2 órára, de azonnal is fogyasztható.
Friss áfonyával és a maradék áfonyapürével tálaljuk, de lehet még felvert kókuszkrémet vagy kókusztejszínt is adni hozzá.