Áfonyás pite
Hozzávalók:Az omlós tésztához:
Az öntethez:
|
|
Elkészítés:
Kimérjük a tésztához valókat, majd először a lisztben összemorzsoljuk a margarint. Hozzáadjuk a porcukrot, és tovább morzsoljuk. Ezután beletesszük a tojást, a sütőport, a citromhéjat és a vaníliás cukrot, majd elkezdjük gyúrni a tésztát.
Addig gyúrjuk a tésztát, amíg össze nem áll és el nem válik a kezünktől. (Igyekezzünk gyorsan gyúrni, nehogy túl zsíros, vagy olvadt legyen a tészta!) Nyújtsuk ki a tésztát kör alakúra, kb. 4 mm vékonyra.
Egy kör alakú tepsit vajjal kikenünk, majd a kinyújtott tésztánkat ujjal beleegyengetjük.
A tészta tetejét jó sűrűn megszórjuk az áfonyával.
Az öntethez összekeverjük a tejet, a tojást és a cukrokat, majd a tésztára locsoljuk (ha nem érezzük elég édesnek az öntetet, utána cukrozhatunk még).
Előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük (akkor jó, ha a tészta széle bebarnul, és az öntet zselés masszává alakul).
Ha kész, hideg vaníliaöntettel, vagy tejszínhabbal tálaljuk.