Baconos-lilahagymás pogácsa
Hozzávalók:
A kenéshez:
|
|
Elkészítés:
A bacont felkockázzuk, és kevés zsiradékon pirítani kezdjük. Hozzáadjuk az apró kockákra vágott lilahagymát, és üvegesre pároljuk. Ha elkészült, félretesszük hűlni.
Az élesztőt a langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet a zsírral összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást, a sót, a tejfölt és a felfutott élesztőt. Alaposan összedolgozzuk, majd enyhén lisztezett deszkán kinyújtjuk. Rápakoljuk és elsimítjuk a baconos-lilahagyma felét, majd összehajtogatjuk.
A tészta egyik szélét felhajtjuk kb. 2/3 részig, majd erre ráhajtjuk a felső oldalt. Végül a jobb majd a bal oldalát is behajtjuk a közepéig, és félbehajtjuk mint egy könyvet. Kilisztezett tálba rakjuk, majd a hűtőben 3/4 órát pihentetjük. Ezután újra kinyújtjuk és megismételjük az előző műveletet.
A második pihentetés után, kivesszük a hűtőből, lisztezett felületen 1,5 cm vastagra kinyújtjuk, a tetejét egy éles késsel berácsozzuk, majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, egymástól 2cm távolságra, majd a tetejüket megkenjük a felvert tojással.
180-200 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük.