Bagoly keksz
Hozzávalók:
A díszítéshez:
|
|
Elkészítés:
A sütőt 190°C-ra előmelegítjük(légkeverésen 170 °C).
A szobahőmérsékletű vajat és a cukrot alaposan kikeverjük.Hozzáadjuk a tojást és a vaníliát, elkeverjük.
Beleszitáljuk a lisztet is, és robotgéppel jól összedolgozzuk. Végeredményként egy viszonylag lágy tésztát kapunk.
Gyúrjuk át enyhén lisztezett deszkán, majd csomagoljuk folpackba, és tegyük hűtőszekrénybe kb. 2 órára.
Lisztezett deszkán 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk. Ovális kiszúróval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
Egész mandulából kialakítjuk a bagoly szemöldökét és csőrét. Egy szívószál segítségével lyukasszuk ki az akasztó helyét.
180 fokra előmelegített sütőben 8-14 percig sütjük (mérettől függően) amíg a kekszek széle elkezd aranyszínű lenni.
A tepsin hagyjuk kihűlni.
A szeletelt mandulát pirítsuk meg egy serpenyőben, és hagyjuk kihűlni.
Vízgőz felett megolvasztott, fehér és étcsokoládéval elkészítjük a szemét. Fehér csokoládéval felragasztjuk a tollait (pirított szeletelt mandula).
A kész kekszekbe belefűzzük az akasztónak szánt szalagot, és mehet is a karácsonyfára.
A bagoly keksz gasztroajándéknak, karácsonyfadísznek is tökéletes, sőt ajándékcsomagokra is tehetjük díszként.