Békebeli zserbó
Hozzávalók:A tésztához:
Töltelék:
|
|
Elkészítés:
A tésztához felfuttatjuk az élesztőt a cukros tejben (1/2 dl).
A tészta össze hozzávalóját egy tálba tesszük, és könnyen nyújtható, tésztát gyúrunk belőle.
A diót, a cukrot, vaníliás cukrot, és a reszelt citromhéját összekeverjük szárazon.
A tésztát négy részre osztjuk, majd az elsőt lisztezett deszkán kinyújtjuk a zsírozott tepsi méretére.
Megkenjük lekvárral, megszórjuk az ízesített dióval, erre jön a következő tészta, majd lekvár, dió, így folytatjuk a rétegezést, amíg el nem fogy minden tészta. Kis rummal is locsoljuk meg a sorokat.
Ezután megszurkáljuk, majd megsütjük. (előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40-50 percig sül)
Ha kihűlt, gőz felett felolvasztott csokival bevonjuk.
Tipp / megjegyzés:
Az egész üveg lekvárt használjuk el a sorok közé, így a süteményünk nem lesz száraz. A lekvárt el is lehet keverni a rummal, és úgy megkenni a sorokat.
A békebeli zserbó úgy az igazi ha pár napot áll, és az ízek összeérnek.