Főoldal / Desszertek / Berlini töltött farsangi fánk

Berlini töltött farsangi fánk

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Berlini töltött farsangi fánk

Berlini töltött farsangi fánk

Hozzávalók:

  • kb. 0,5 kg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő (vagy 2 tk. száraz)
  • 1,25 dl langyos tej
  • 2 cl rum
  • 2 db tojás (vagy 2 db tojássárgája + kevés tej)
  • 10 dkg cukor (nálam eritrhrytol)
  • 5 dkg zsír (nekem csak vaj volt)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 rúd vanília (vagy 1 tk. vanília kivonat)
  • csipet só

A vaníliás töltelékhez:

  • 0,5 l tej
  • 5 dkg cukor (vagy. édesítő)
  • 2 tojás
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 1 rúd vanília
  • 3 dkg vaj

A csokis töltelékhez:

  • 10 dkg étcsoki (70%-os)
  • 3-4 ek. mascarpone
  • 2 ek. mogyorókrém (Nutella)
Elkészítési idő: 2 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Bonyolult Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A vanília krémet már előző nap megfőzzük, és a hűtőben várja a töltést, hogy jó dermedt legyen. (de egész nyugodtan lehet vaníliás pudingport használni, az sokkal egyszerűbb)

A keményítőt csomómentesre keverjük egy fazékban a tejjel. Majd folyamatosan kevergetve felmelegítjük, és besűrítjük. A tojásokat felverjük kicsit, majd kevergetés közben felöntjük a forró sűrű tejes keverékkel és tovább főzzük. Közben mindig kevergetjük, fontos, hogy felforralni nem szabad. Pár perc alatt besűrűsödik, akkor levesszük a tűzhelyről és bele keverjük a vanília rúd kikapart magjait és a vajat. Fóliával lefedve kihűtjük. Ahogy hűl, még sűrűsödik.

A csokis krémhez a csokit vízgőz felett felolvasztjuk, amikor visszahűlt, simára keverjük a mascarponéval és a mogyorókrémmel.

A fánkokhoz az élesztőt elmorzsoljuk a langyos tejben, egy kis édesítőt is adunk hozzá és felfuttatjuk.

A mixer táljába tesszük a lisztet, de nem az összeset, a többit a dagasztás során adagoljuk hozzá. Hozzáadjuk a sót, az édesítőt, a tojásokat, a felfuttatott élesztőt, a vaníliát és az olvasztott vajat, majd bedagasztjuk a tésztát. Közepesen lágy tésztát kapunk, ha szükséges, akkor egy pici lisztet adjunk hozzá, hogy jól kezelhető tésztát kapjunk. Kelesztőtálban fél órát kelesztjük. ( Én a langyos sütőben szoktam, ha nem elég meleg a konyha.)

Amikor megkelt, 1 centi magasra nyújtjuk, lehet csak a kezünkkel is széthúzni a tésztát. Kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat, és lisztezett tepsire rakosgatjuk őket, majd visszatesszük a langyos sütőbe kelni.

Egy serpenyőben olajat melegítünk, majd közepes hőfokon megsütjük a fánkokat. Először mindig a felső felüket tesszük az olajba. Gyorsan megsülnek, lehet az először lefedve sütni. ( Én csak simán fedő nélkül sütöttem most.)

Itatós papírra szedjük a kisült fánkokat, és amikor kihűltek megtöltjük őket.

Mindegyik oldalába lyukat fúrunk és hosszú nyomócsővel a habzsákból betöltjük a krémeket. Por alakú nyírfacukorral megszórva hidegen kínáljuk.

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

A lap tetejére