Főoldal / Desszertek / Birsalmás lepény

Birsalmás lepény

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Birsalmás lepény

Birsalmás lepény

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta (500 g)
  • 1,5 kg birsalma
  • 1 citrom leve
  • 1 nagy rúd fahéj
  • 5-6 szem szegfűszeg
  • 1 kiskanál vanília kivonat vagy 1 rúd vanília
  • 4-5 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál méz +1 evőkanál a lekenéshez
  • fél kiskanál őrölt kardamom
  • 2 db csillagánizs
Elkészítési idő: 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Először a birsalmás tölteléket készítjük el. Az almákat meghámozzuk, és kis kockára vágjuk. Föltesszük főni annyi vízzel, ami éppen ellepi. A cukor és a méz kivételével az összes fűszert beletesszük és puhára főzzük. Ezután tesszük bele a cukrot és a mézet, majd sűrűre főzzük. Ha szükséges még tovább fűszerezhetjük.

A leveles tésztát kettévágjuk és mindkettőt 2-3 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk. A szélétől 1 cm-re bevágjuk (hogy a lapnak kerete legyen), de úgy, hogy a tésztát ne vágjuk át teljesen. 180 fokra előmelegített sütőben félig megsütjük, majd kivesszük és a vágáson belüli részt egy kés lapjával lenyomkodjuk. Ebbe a lenyomkodott részbe töltjük a fűszeres birsalmát.

A maradék mézet felmelegítjük és lekenjük vele a tészta szélét. Visszatoljuk a sütőbe és készre sütjük.

Tálaláskor a tésztákat nagyobb kockára vágjuk. Kínálhatunk mellé cukorral és vaníliával habosra kevert mascarponét, de akár egy egy gombóc vaníliafagyit is.

lelekkonyha.blogspot.hu

Értékeld a receptet

Lélekkonyha (187 Recept)

Mindig is szerettem jókat enni, azonban a főzés iránti érdeklődésem akkor teljesedett ki, amikor összeköltöztem életem párjával és egyszer csak ott találtam magam a saját konyhámban. Képes voltam órákig a netet és a szakácskönyveket bújni, hogy újabb és újabb ételeket varázsoljak az asztalra. Úgy néz ki ez jól sikerült, mert az összes barátunk már csak ebédre vagy vacsorára volt hajlandó átjönni hozzánk :). Később ez a mánia odáig fajult, hogy egy-egy külföldi nyaralás már elképzelhetetlen volt a helyi piac vagy éttermek felkeresése nélkül. A sütemények azért kapnak kiemelt szerepet a blogban, mert a drága férjem minden reggel édességet reggelizik, ezért itt majd csak kakaórockernek becézem. Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt még egy motivációs tényező jelent meg az életemben, hiszen kislányom megszületésével újabb kritikus érkezett a családi asztalhoz... Ha ez az oldal csak annyit ér el, hogy bármelyik olvasó elkészíti az egyik receptem és ezzel örömet szerez vele akár magának, akár másoknak, már megérte...


Szólj hozzá!

A lap tetejére