Birsalmasajt Magdi konyhájából
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A gyümölcsöt egyesével jól megmossuk. (ajánlom, hogy meleg vízbe tegyük úgy sokkal könnyebb)
Héjastól négy fele vágjuk a birsalmát, a magházat kivágjuk és és egy kicsit összedaraboljuk.
Beletesszük egy lábasba, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje. Puhára főzzük. Ha sok akkor több adagban tegyük fel, úgy hamarabb megpuhul, mintha egyszerre egy nagy adagot készítenénk. Ha megpuhult leszűrjük.
A megfőtt birsalmát, paradicsom passzírozón vagy robotgépen átpasszírozzuk. Már átpasszírozva mérjük meg a gyümölcsöt. Minden 1 kg-hoz kb. 35 -40 dkg cukrot számolunk, kimérjük és félretesszük. (legtöbb recept 60-80 dkg ír, de mi ennyivel szeretjük)
A lepasszírozott masszát feltesszük főzni. Innentől kezdve állandóan keverni kell. Amikor már jó sűrű, hozzáadjuk a cukrot és keményre főzzük. (Mikor a birsalmát fakanállal elhúzzuk a lábas aljáról és nem folyik vissza, akkor az állaga már megfelelő)
Valamilyen formát, vagy tepsit kibélelünk folpackkal. Beletesszük a birsalmasajtot és hagyjuk kihűlni. (ha szeretjük tehetünk bele diót is) Másnap kivesszük a formából és hagyjuk szikkadni. Naponta forgatjuk majd folpackba csomagoljuk. Sokáig eláll.
Tipp / megjegyzés:
Az én birsalmám mindig sötétebb. Szerintem azért mert kevesebb cukrot teszek bele, és talán a cukorral tovább kell kavargatni, hogy kemény legyen. Az íze viszont birsalma ízt ad vissza.