Céklaleves fetasajttal
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A céklákat mossuk meg, levelüket, szárukat vágjuk le. A zsenge levélkéket tegyük félre levesbetétnek. A céklákat locsoljuk meg olíva olajjal, majd sózzuk meg mindegyiket és csomagoljuk alufóliába. Tegyük be, légkeveréses módba kapcsolt sütőbe 180 fokra és süssük, amíg meg nem puhulnak. Ez nem rövid folyamat, de ha apróbb céklákat sütünk gyorsabban megvan. Ha megpuhultak hámozzuk meg őket. Vágjuk nagyobb darabokra (úgyis leturmixoljuk az egészet, szóval csak úgy nagyjából).
Amíg sülnek a céklák hámozzuk meg a lilahagymát és vágjuk apró kockákra. Pucoljuk meg a fokhagymát is és nyomjuk át fokhagymaprésen. Készítsük elő a kimért levest és bontsuk fel a paradicsom konzervet. Mossuk meg és vágjuk kockákra a paradicsomot.
Egy lábasban forrósítsuk fel az olajat, majd dinszteljük meg rajta a lilahagymát, ha már üveges, adjuk hozzá a fokhagymát is. A fokhagymát ne pirítsuk sokáig, hiszen ha megég, keserű lesz!
Öntsük fel a levessel és adjuk hozzá a céklát, a konzerv paradicsomot illetve a friss paradicsomot. Főzzük addig, amíg a paradicsomok szét nem főnek, majd turmixoljuk le az egészet (én botmixert használok). Csomómentes, egynemű levest kell kapnunk. Ekkor kóstoljuk és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ha túl sűrű, adjunk még hozzá egy kis vizet. Forraljuk össze az egészet.
Tálaláskor (lehet hidegen illetve melegen is kínálni) adjunk mellé fetasajtot, a céklalevelet, illetve frissen reszelt céklát is.
Tipp / megjegyzés:
Ez a leves táplál, feltölt, felmelegít. Előételnek, levesnek egyaránt kiváló, de ha az ember eszik mellé pirítóst is, akkor bőven elég főételnek is.