Cifra kalács
Hozzávalók:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
A langyos tejbe teszünk egy evőkanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztet összekeverjük a maradék cukorral, a sóval, majd a tojással, a vajjal, és a joghurttal is. Hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és kellemes, lágy tésztát dagasztunk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
Ha megkelt, 3 cipóra osztjuk.
Az egyikbe bele tesszük a 2 evőkanál kakaóport és az 1-2 evőkanál tejet, majd jól összegyúrjuk (annyi tejet adjunk hozzá, hogy megmaradjon a tészta lágysága és ruganyossága).
A kakaós részt ketté vesszük.
Az egyik darab világos tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, és az egyik kakaósat is. Majd a kakaósat rátesszük a világos tésztára.
Nyújtófával rásodorjuk majd feltekerjük.
Ezután a barna cipót nyújtjuk ki vékonyra és a világos tésztát nyújtjuk rá.
Ezt is feltekerjük.
A két fonatot egy kissé meghúzzuk, hogy nagyobb legyen mint a kalácsforma mérete és a kettőt összecsavarjuk.
Sütőpapírral bélelt formába tesszük, majd a tojás, a tej, és a cukor keverékével lekenjük.
Még 20 percet hagyjuk kelni, ezután 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt szép pirosra sütjük.