Citromos rumos eperlekvár
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A epret megpucoljuk és bő vízben megmossuk. Megszórjuk a cukorral.
(Én minden gyümölcsre úgy számítom, hogy 1 kg gyümölcshöz adok 600 g kristálycukrot.) Miután lecukroztuk az epret, kicsit kézzel összenyomkodjuk és 24 órát állni hagyjuk.
Másnap feltesszük főni, majd mikor forrni kezd, hogy ne fusson ki a fazékból keresztbe tesszük a fakanalat a fazékon. Kb. 60 percig főzzük, akkor már lehet érezni a keverésnél, hogy kezd sűrűsödni. Ekkor belereszeljük a citrom héját és beleöntjük a levét is. Még egy kicsit forraljuk, majd készítünk próbát kis tányéron, hogy mennyire sűrű.
Ha jónak találjuk az állagát, hozzáadjuk a rumot, és már nem főzzük, csak forrón beletöltjük a tiszta üvegekbe. Azonnal ahogy megtöltöttük lezárjuk a üvegeket és fejjel lefelé fordítjuk 10 percre. Majd visszafordítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni a asztalon.
Ha kihűlt, betehetjük a kamra polcra.
Ebből az adagból 14 db 350 ml-es üveg készült.