Cseresznyés pite
Hozzávalók:
A töltelékhez:
|
|
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral egy nagyobb tálba szitáljuk,hozzáadjuk a cukrot, a vaníliáscukrot ,a tojás sárgáját a margarint, a sót, a tejfölt és a citrom reszelt héját. Az egészet addig gyúrjuk, míg összeáll. Fóliába csomagoljuk, és 1-2órára hűtőbe tesszük.
Míg a tészta pihen, addig a cseresznyét alaposan megmossuk és kimagozzuk, kinyomkodjuk a levét. Ha befőttből készítjük, akkor lecsepegtetjük és kinyomkodjuk a levét.
A tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk,két részre osztjuk,majd az egyiket akkorára nyújtjuk amekkora a tepsi mérete. A tésztát a kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük,majd megszúrjuk búzadarával vagy zsemlemorzsa és dió keverékével.
(erre azért van szükség, hogy a maradék meggylevet felszívja,így nem ázik el a piténk alja)
Ezután rátesszük a kinyomkodott cseresznyét, megszórjuk a maradék búzadarával vagy morzsás dióval a cukorral,és a fahéjjal.
A tészta másik felét is kinyújtjuk és ráfektetjük a cseresznye tetejére.
Megkenjük a tojás sárgájával és egy villával megszurkáljuk a tészta tetejét.
Előmelegített sütőben 180°C fokon 20-25perc alatt készre sütjük.
A kihűlt pitét szeleteljük,és porcukorral meghintve tálaljuk.