Csíkos kifli mogyorókrémmel töltve
Hozzávalók:A tésztához:
A töltelékhez:
A kenéshez:
|
|
Elkészítés:
Az élesztőt az 1 dl langyos tejben, csipet cukorral és kevés liszttel felfuttatjuk, majd a liszthez adjuk. A megmaradt langyos tejet és a tészta többi hozzávalóit (kivéve a kakaóport és a 2 ek. tejet) is beletesszük a lisztbe, jól összedolgozzuk, gyúrjuk, míg egy rugalmas, de nem ragacsos tésztát nem kapunk. Letakarjuk és 1 órát pihentetjük.
Mikor a tészta megkelt, átgyúrjuk és két egyenlő részre osztjuk. Az egyikbe belegyúrjuk a kakaóport és a 2 ek.tejet, majd ezeket is elfelezzük (így lesz 2 cipó kakaós, és 2 cipó világos színű tésztánk).
Egy lisztezett, sík felületen külön-külön egyforma kör alakúra kinyújtjuk az egyik világos és az egyik kakaós cipót, majd egymásra rakjuk (alulra a kakaós, felülre a világos kerül) és 8 egyenlő háromszögre felvágjuk. A szélesebb részére rátesszük a tölteléket, majd mint a kifliket feltekerjük.
A megmaradt kakaós illetve világos színű tészta cipót, mint az előbbi cipókat ugyanúgy kinyújtjuk külön-külön kör alakúra. Most is egymásra rakjuk, de most fordítva (a világos kerül alulra, és a kakaós felülre) ezt is 8 egyenlő háromszögre felvágjuk, töltjük és feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsire egymás mellé sorakoztatjuk a kifliket, letakarjuk és kb. 20 percig pihentetjük, majd a tetejüket tejjel lekenjük.
Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 15-20 perc alatt megsütjük.