Csirkemell őzgerincben és fűszeres tepsis zöldség – paleo
Hozzávalók:
A tepsis zöldségkörethez:
|
|
Elkészítés:
A húst apró kockákra vágjuk. Sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. Egy serpenyőbe pici kókuszolajat teszünk és pár perc alatt fehéredésig sütjük rajta a húst.
A tojásokat felverjük, ízesítjük, majd hozzákeverjük a kesutejfölt és az útifűmaghéjat is. Ebbe a keverékbe fogatjuk a már kihűlt, elősütött húst. (Szoktam kókuszkrémmel is készíteni, ha jó fokhagymásra készítem a húst, akkor nem érződik rajta a kókusz íz.)
Egy nagy őzgerinc formát vékonyan kikenünk zsírral, keresztben belefektetjük a szalonna szeleteket, kis átfedéssel, úgy, hogy a két oldalon kilógjon a végük. A húsos keveréket beleöntjük a formába, lazán a pulthoz ütögetjük a formát, majd ráhajtjuk a kilógó szalonna végeket.
Ha esetleg túl sok a töltelék és nem fér a formába (velem néha előfordul), lehet muffin tepsibe vagy kis sütőálló formákba önteni és úgy megsütni, persze ezeknek sokkal kevesebb a sütési ideje.
Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 40 perc alatt megsütjük. Célszerű egy tepsire helyezve kell sütni, hogy a kifröccsenő zsír ne a sütőbe folyjon. Amikor kész, óvatosan a tepsire borítjuk, levesszük róla a formát és a szalonnát szép pirosra pirítjuk a tetején.
Hagyni kell állni, forrón nem lehet szép szeleteket vágni belőle.
A zöldségeket felaprítjuk, összeforgatjuk a fűszerekkel, a zsírral, és egy tepsire borítjuk. Fél deci vizet öntünk hozzá és fóliával letakarva forró sütőbe tesszük. A fűszereket ízlés és kedv szerint lehet variálni. Amikor már félig puha a zöldség, akkor levesszük róla a fóliát és ropogósra sütjük.
A szépen felszeletelt húst a zöldséges körettel tálaljuk.