Csokoládés-mogyoróvajas golyó
Hozzávalók:20-22 db-hoz:
|
|
Elkészítés:
A mogyoróvajat alaposan összekeverjük a puha vajjal, a porcukorral, a vaníliaaromával, és az összemorzsolt babapiskótával. Pár órára a hűtőbe tesszük, hogy kissé megdermedjen a massza. Így könnyen formázható lesz.
A lehűlt masszából, kanállal kisebb darabokat szaggatunk, majd golyókat formázzunk belőle. (Én fagylaltos kanállal szaggattam ki, és először porcukorba forgattam bele, majd utána formáztam meg. Így nem ragadt a kezemhez a massza)
A megformázott golyókat tegyük egy tálcára, majd kb. fél órára tegyük be a fagyasztóba, hogy megdermedjen, mielőtt a csokoládéba belemártogatnánk.
(ha nem így teszünk, akkor a szoba-hőmérsékletű golyó, a meleg csokoládéba mártva megolvad, eldeformálódik)
Az étcsokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk.
A fagyasztóból kivesszük a megdermedt golyókat, majd mindegyikbe egy pálcikát vagy fogpiszkálót szúrunk. (a golyók méretétől függ, hogy melyiket szúrjuk bele)
Ezután a golyókat belemártjuk az olvasztott csokoládéba úgy, hogy mindenhol bevonja a máz. Majd szúrjuk bele egy hungarocell lapba (vagy tojástartóba), hogy a csokoládé teljesen meg tudjon dermedni. (mivel a golyókat a fagyasztóból vettük ki, így a csokoládé gyorsan meghúz majd rajta)
Végül húzzuk ki a pálcikát a golyókból, majd tegyük őket egy tálcára, és ízlés szerint díszítsük az olvasztott fehér csokoládéval.
A mogyoróvaj enyhén sós íze tökéletesen kiegészíti az olvadó csokoládét. Légmentesen záródó dobozban a hűtőszekrényben kb. két hétig tárolhatjuk.