Dán kuglóf pörkölt mogyoróval
Hozzávalók:A tésztához:
A csokimázhoz:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
A megpucolt mogyorót sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és kb. 170-180 fokon 10 percig sütjük (pörköljük), utána konyhai aprítógépben kicsit megdaráljuk (úgy, hogy nagyobb darabok is maradjanak).
A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a cukorral habosra kikeverjük, majd hozzákeverjük az étolajat, az 5 evőkanál vizet, a citrom reszelt héját és a levét. Belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, majd óvatosan a tésztamasszába forgatjuk.
A masszát két felé osztjuk és az egyik felébe belekeverjük a kakaóport és az 1 ek. vizet.
A kuglóf formát kenjük ki kevés zsiradékkal és a két színű masszát (sárga, barna) felváltva öntsük bele (így lesz szép márványos).
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 percig sütjük.
A formában hagyjuk kihűlni, majd megfordítva hagyjuk, hogy kicsússzon belőle.
Vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét a margarinnal és a kihűlt kuglóf tetejére öntjük úgy, hogy az oldalára is lefolyjon. A még meg nem szilárdult mázat megszórjuk a pörkölt mogyoróval.
Ha a máz megszilárdult, szeleteljük és kínáljuk.