Diós fonott kalács
Hozzávalók:
A töltelékhez:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
Az élesztőt meleg, de nem forró, cukros tejben felfuttatjuk.
Hozzákeverjük az olvasztott vajat, a tojások sárgáját, a sót majd a lisztet és a reszelt citromhéjat.
Dagasztjuk.
A tésztát letakarva egy órát kelesztjük.
A tészta kenyér sütőgépben is elkészíthető! (kelt tészta program).
A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, és 6 vagy 9 részre osztjuk és még fél órát pihentetjük Mindegyiket hosszúkás téglalap alakúra, kb. ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Megkenjük a puha vajjal és megszórjuk a cukros, fahéjas dióval,és a hosszanti oldalánál felteketjük. Így elkészítjük az összes tekercset.
Három rudat összefonunk úgy, hogy a tekercsek hajtásvonalai, mindvégig alul maradjanak.(ha felülre kerül a kalács szétnyílik és kifolyik a töltelék)
A kalácsokat kivajazott kenyérformákba tesszük.
A kalácsok tetejét tojássárgájával megkenjük,majd előmelegített sütőben, közepes fokozaton kb. 25 percig sütjük, míg megpirulnak.Majd a kalácsok tetejét forró tejjel jól lekenjük,és 10 percre visszatesszük a sütőbe.
Kiborítjuk,és rácson hagyjuk kihűlni.