Főoldal / Kelt tészták / Diós-krémes kalács

Diós-krémes kalács

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

 Diós-krémes kalács

 Diós-krémes kalács

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 3 dkg margarin (olvasztott)
  • 3 dl tej (langyos)
  • 1 cs. instant élesztőpor
  • 2 kk. cukor
  • 1 csipet só

A krémhez:

  • 4 dl tej (hideg)
  • fél cs. Dr. Oetker házi krémes krémpor
  • kb. 2-3 maréknyi dió (darált)
  • 2 ek. kristálycukor

A lekenéshez:

  • 1 tojássárgája + 1 csepp tej

A szóráshoz:

  • porcukor
Elkészítési idő: 1 óra Fogyókúrás: nem
Költség: 1000-1500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

A lisztet bele tesszük egy mély kelesztő tálba, majd bele öntjük az 1 dl langyos tejben felfuttatott kovászt és még hozzá adjuk a olvasztott margarint, a tojássárgáját, a cukrot, a sót és a maradék langyos tejet.
Jól összegyúrjuk, hogy egy lágyabb kalács szerű tésztát kapjunk (ha szükséges tegyünk hozzá még egy kis lisztet). Konyharuhával letakarjuk és kb. 1 órát pihentetjük.

Míg pihen a tészta addig elkészítjük a krémet: a 4 dl hideg tejbe beletesszük a krémport és gépi habverővel sűrű krémmé felverjük.

Pihentetés után egy lisztezett, sík felületen téglalap alakúra kinyújtjuk a tésztát és a krémmel megkenjük. A megmaradt krémet pedig a tészta hosszabbik oldalára egy evőkanál segítségével halmokat rakunk sorba. Végül pedig az egészet megszórjuk a cukrozott darált dióval, majd a tésztát feltekerjük, mint a bejglit.

Kivajazott, lisztezett kuglóf sütőformába beletesszük a feltekert tésztát (ha nincs kuglóf sütőformád, akkor akár egy kerek torta sütőformába is beleteheted). Tésztát letakarjuk konyharuhával és most kb. 40 percig pihentetjük.

Pihentetés után a tetejét egy csepp tejjel kevert tojássárgájával lekenjük és kb. 170-180 fokon megsütjük.
Ha megsült és kihűlt a tészta utána a tetejét megszórjuk porcukorral.

Mentés

Értékeld a receptet

Tündi konyha (134 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére