Eclair fánk Edit konyhájából
Hozzávalók:A tésztához:
A vaníliakrémhez:
A tejszínes réteghez:
|
|
Elkészítés:
A tűzhelyt bekapcsoljuk 220 fokra .
A vizet, az étolajat, a sót, a vaníliás cukrot egy fazékban felforraljuk majd lehúzzuk a tűzről. Belekeverjük a lisztet, majd visszatesszük a tűzre és,addig keverjük, míg elválik a tészta az edény falától.
Kevergetés közben langyosra hűtjük, majd egyenként elektromos keverőgéppel beledolgozzuk a tojásokat.
Addig keverjük, míg jó fényes lesz a tészta.
Ezután habzsákba töltjük, és sütőpapírral fedett tepsire csík alakban felvisszük a tésztát.
A fánkot és a sütőpapírt is lespricceljük vízzel.
Mehet a sütőbe 220 fokra. 1/2 óráig nem nyithatjuk ki a sütő ajtaját, mert különben összeesik a fánk.
Fél óra múlva, a hőfokot 180 fokra vissza vesszük és készre sütjük. (kb 20perc)
A sütő ajtaját résnyire kitámasztjuk,és így hagyjuk a fánkokat kihűlni, száradni.
A kihűlt fánkok tetejét levágjuk, ha jól dolgoztunk szép üreges lesz, és nem kell a hártyát belőle eltávolítani.
Vízgőz felett verjük fel a tojásfehérjéket a cukor 2/3 részével.
A lisztet kevés tejjel, és a tojássárgájával simára keverjük. A maradék tejet, egy nagy lábasban a vaníliás cukorral felforraljuk, és óvatosan belecsurgatjuk a kikevert tojássárgás masszát. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve krémmé főzzük.
Ezután apránként szép lazán hozzákeverjük a tojásfehérje habot.
A tejszínt keményre felverjük.
A vaníliás krémet habzsákba töltjük és megtöltjük vele a fánkokat. Majd a tetejét habzsákba töltött tejszínhabbal díszítjük, és visszatesszük rá a fánkok levágott tetejét.
Porcukorral enyhén meghintjük.