Édesburgonyával készült teljes kiőrlésű fánk
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Az alakor liszt és az olaj kivételével dagasztóba tesszük a hozzávalókat. (az élesztőt csak belemorzsoljuk) Folyamatos dagasztás mellett belecsorgatjuk az olajat, majd a 6 kanál alakor lisztet is beletesszük, amivel tovább dagasztja a gép.
Ha szükséges , akkor további alakor lisztet adunk hozzá.
Ha a tészta összeállt letakarva 1 órát kelesztjük.(én nem tettem langyos helyre, mert nem akartam gyorsítani a teljes kiőrlésű liszt kelesztését).
Ha megkelt, még egyszer átdagasztjuk a géppel és ismét letakarva 1 órát kelesztjük. Nagyon szépen feljön a tészta.
Bőven lisztezett felületre borítjuk a tetejét csak annyira lisztezzük meg, hogy a sodrófa ne ragadjon bele, és lágy/laza mozdulattal bő ujjnyi vastagra lapítjuk a tésztát.
Kiszaggatjuk, és a közepükbe fakanál nyelével lyukat nyomunk.
Felforrósított olajban, úgy sütjük ki, hogy ami a deszkán alul volt (lisztezett) kerül az olajban felülre.
Sütése mindkét oldalnak kb 3-4 perc, de vigyázni kell nehogy nagyon megégjen és arra is, nehogy sületlen maradjon.
Azt, hogy átsült -e ellenőrizhetjük úgy, hogy fogpiszkálót szúrunk bele, és ha nem ragad akkor kész.
Darált Xilittel megszórva, cukormentes lekvárral kínáljuk.
Tipp / megjegyzés:
Természetesen nem cukormentes változatban is elkészíthető.