Eperörvényes cupcake
Hozzávalók:
Epres krémhez:
|
|
Elkészítés:
A fagyasztott epret egy vastagfalú edénybe tesszük, ráfacsarjuk a citromlevet és víz hozzáadása nélkül elkezdjük melegíteni. Közben kevergetjük, hogy olvadjon fel. Amikor kezdenek puhulni az eprek, botmixerrel pürésítjük. (Ez nálam olyan 5 perc volt.) Egy kis vízzel csomómentesre keverjük a keményítőt, és hozzáöntjük az eperpüréhez. Kevergetve forraljuk 2-3 percig, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk teljesen kihűlni. Közben be is sűrűsödik. (Cukrot én nem adtam hozzá, mert pont azt szerettem volna, hogy a savanyú íze érvényesüljön, a süti amúgy is elég édes. De aki édesen szeretné tegyen bele picit.)
A szobahőmérsékletű tojásfehérjéket betesszük a mixer táljába és először alacsony fokozaton keverjük amíg elkezd habosodni. Ekkor hozzáadjuk a sót és a citromlevet, majd tovább keverjük közepes fokozaton. Amikor már közepes keménységű, hozzáadjuk kanalanként a kristálycukrot, végezetül hozzáadjuk a vaníliarúd kikapart magjait is. Addig keverjük, amíg nagyon szép kemény habot nem kapunk.
A lisztet a porcukorral egy tálba szitáljuk, majd kis adagokban fakanállal a tojásfehérjés habhoz keverjük. (vigyázva, hogy ne törjön össze a hab) A habot a papírral bélelt muffintepsibe kanalazzuk, 3/4 részig megtöltve a mélyedéseket.
A képen látható nagy muffin papírokba majdnem kétszer annyi fér, mint a kicsibe, normál méretű papírban sütve elég sok lesz belőle.
Mindegyik tetejére teszünk az epres krémből 1-2 teáskanálnyit, majd fogpiszkálóval spirálosra keverjük. 180 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük. Hurkapálcával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha tiszta a hurkapálca, akkor jó, nem szabad túlsütni, mert akkor kiszárad. A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, gyönyörűen kijön a papírból és nagyon finom.