Epres pitetorta
Hozzávalók:A tésztához:
Az epres töltelékhez:
|
|
Elkészítés:
Összekeverjük egy tálban a lisztet, cukrokat, és a szódabikarbónát. Hozzámorzsoljuk a vajat, a tojássárgáját és a citromhéjat. Egy kis gombóccá összegyúrjuk. Előfordulhat, hogy 1-2 evőkanál hidegvíz szükséges lehet, ha nem áll össze a tészta. Ha ez kész, folpackba csomagoljuk és 1 órára betesszük a mélyhűtőbe.
Amíg hűl, elkészítjük a tölteléket.
A másfél kg eperből elveszünk 40 dkg-ot, amit botmixerrel pürésítünk. Hozzákeverjük a cukrot, a citrom levét, és a keményítőt. A tűzhelyen folyamatosan kevergetve forrásig főzzük. Pár percet hagyjuk hűlni, majd beleborítjuk a maradék, tetszés szerint felszeletelt epret és óvatosan átforgatjuk. Félretesszük hűlni.
A mélyhűtőből kivett tésztát lisztezett pulton kinyújtjuk, és belehelyezzük egy 29-32cm-es pitetálba. A szélét ujjainkkal benyomkodjuk, hogy formás legyen.
1-2 evőkanál panírmorzsát szórunk az aljára, majd beleöntjük az epres tölteléket.
180 fokra, előmelegített sütőben, légkeverés nélkül 30 percig sütjük.
Melegen-langyosan nehéz szép szeletenként kiszedni a formából, mert nagyon omlós, leves. Kihűlve szépen lehet vágni.