Epres tejberizs Gizi konyhájából
Hozzávalók:A tejberizshez:
Az eperdzsemhez:
|
|
Elkészítés:
A rizst legalább két vízben mossuk meg, és alaposan csepegtessük le.
Ezután adjuk hozzá a tejet, és a tejszínt, melegítsük forráspontig, majd vegyük kisebbre a hőfokot, és főzzük puhára. Főzés közben többször keverjük meg, majd kóstolással ellenőrizzük, hogy kellően megpuhultak e a rizsszemek. (amennyiben szükséges, még egy kevés tejet önthetünk hozzá főzés közben)
Amikor a rizs puhára főtt, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, és keverjük alaposan össze.
Az epret folyó víz alatt alaposan mossuk meg, majd daraboljuk fel. Egy serpenyőbe olvasszuk fel a mézet, adjuk hozzá a feldarabolt epret, a vaníliás cukrot, és az őrölt fahéjat, majd néha megkeverve, pároljuk pár percig.
Az étkezési keményítőt keverjük simára a vízzel, majd állandó keverés mellett, adjuk hozzá az eperhez, és addig főzzük, hogy kellően besűrűsödjön. (arra figyeljünk, nehogy túl sűrű legyen a dzsem)
Az elkészült tejberizst az eperdzsemmel váltakozva kanalazzuk a poharakba, majd tegyük be a hűtőbe, hogy kellően lehűljön.
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből az epres tejberizst, hagyjuk kicsit felmelegedni hogy ne legyen túl hideg, majd úgy kínáljuk.