Epres wassant
Hozzávalók:A tangzhonghoz:
Az epres réteghez:
A tésztához:
|
|
Elkészítés:
A tangzhongot és az epres pasztát előző nap elkészítjük.
A vizet és lisztet csomómentesre kevertjük, és egy kis edényben feltesszük főlni, kevergetve. Addig kell főzni, amíg 65 C fokosnem lesz a massza, vagy, amíg kevergetés közben barázdákat tudunk húzni a masszába. Ekkor levesszük a tűzről, átkaparjuk egy másik edénybe és letakarva hűlni tesszük. (Hűtőben 3 napig tárolható és felhasználható.)
Az epres pasztához a lisztet, a cukrot és a tojásfehérjéket simára keverjük. A fagyasztott epret feltesszük a tűzhelyre olvadni, amikor már félig felolvadt, botmixerrel pürésítjük. Folyamatos kevergetés közben a fehérjés keverékhez öntjük, és addig melegítjük, amíg jó sűrű massza nem lesz belőle. Ekkor a vajat is hozzáadjuk és simára keverjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd egy folpackra öntjük, becsomagoljuk és betesszük a hűtőbe egész éjszakára. (de legalább 2-3 órára)
A tészta hozzávalóit mixerrel bedagasztjuk. (én az egész tangzhongot felhasználtam, csak pár dekával volt több) A lisztet célszerű több részletben hozzáadni. Amikor a tészta már nem ragadós, de már szép fényes, akkor letakarva a duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett nyújtólapon lazán átgyúrjuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk. A közepébe tesszük az epres pasztát és két oldalról becsomagoljuk. A végeit jó alaposan összenyomjuk, hogy a massza ne jöjjön ki.
Elfordítjuk 90 fokkal a tésztalapot és kinyújtjuk, majd két oldalról újra középre hajtjuk. Aztán egybe hajtjuk, mint egy könyvet, így egy vékony csík tésztát kapunk.
Ezt vékonyra nyújtjuk és utána háromszögekre felvágjuk. Minden háromszöget feltekerünk kiflinek, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük egymástól távolabb. Letakarva meleg helyen 30 percet kelesztjük.
180 fokos sütőben 18-20 perc alatt megsütjük őket.
Porcukorral meghintve kínáljuk.