Erdélyi káposztasaláta
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A muzsdéjt/öntetet előző nap bekeverjük. A tetszőleges mennyiségű fokhagymát fokhagymanyomóval szétnyomjuk, vagy késsel nagyon apróra vágjuk, enyhén megsózzuk, étolajjal jól elvegyítjük. Kevés szódavízzel, vagy ásványvízzel ízlés szerint hígítjuk, csipetnyi őrölt paprikával megszórjuk. Egész éjszaka hűtőben érleljük.
A salátához a répát lereszeljük, a káposztát legyaluljuk, vagy szálasra vágjuk. Külön-külön mindkettőt enyhén megsózzuk. Ezt is éjszakára a hűtőben pihentetjük. Ha nem lila, hanem vöröshagymát használunk salátánkhoz, azt is sózzuk meg felkarikázás után, és tegyük azt is a hűtőbe.
Másnap összevegyítjük a hozzávalókat az öntettel és kevés friss, vagy szárított borsikafűvel.
Elkeverhetjük salátánkat az öntet mellett, 1 pohár (200 g) tejföllel, vagy joghurttal is, ízlés szerint.
Sült, grillezett húsok mellé (mics, mititej, saslik) vagy csak önmagában is tálalható fogyasztásra.
Készíthető fehér, és lila káposzta keverékéből is, amivel színesebb lesz salátánk.