Ezüstgaluska
Hozzávalók:A tésztához:
A mákos réteghez:
A vaníliasodóhoz:
|
|
Elkészítés:
Az élesztőt belemorzsoljuk a meleg (de nem forró!) tejbe, elkeverjük a cukorral és pár percig hagyjuk pihenni, hogy felfusson.
A lisztet egy tálba öntjük, és a közepébe fészket készítünk. Ide kerül a felfutott élesztős tej, a só, a tojások sárgája, a vaníliás cukor, a reszelt citromhéj és a megolvasztott de már nem forró vaj. Elkezdjük összegyúrni a tésztát, majd mikor nagyjából összeállt jól bedagasztjuk. Letakarjuk és meleg helyen kb. 50 percig pihentetjük, ami alatt a duplájára kel. A tésztát enyhén lisztezett deszkán 2,5-3 cm vastagságúra kinyújtjuk és kisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A mákot összekeverjük a porcukorral.
A kis tésztakorongokat megforgatjuk az olvasztott vajban, majd a porcukros mákban és magasabb falú hőálló formába pakolásszuk őket. Lehetőleg minimum kettő sort tegyünk egymásra. 10 percig pihentetjük majd 170 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, egy alufólia darabbal takarjuk le.
Amíg a galuska sül, elkészítjük a vanília sodót.
A tojássárgához adjuk hozzá a cukrot, a vaníliás cukrot, a vanília őrleményt és keverjük habosra. Ezután adjuk hozzá a pudingport (vagy a lisztet) és keverjük csomómentesre. Ezután öntsünk hozzá egy kevés tejet, és keverjük simára.
A maradék tejet tegyük fel egy lábosban melegedni. Amikor már meleg, állandó keverés mellett, csurgassuk hozzá a tojásos-cukros keveréket, majd pár perc alatt sűrítsük be. (Vigyázzunk, hogy a tej ne legyen forró, mert akkor összekapja a belecsurgatott tojásos keveréket!) Takarjuk le egy folpackkal, hogy ne bőrösödjön be a teteje, tegyük félre és hűtsük ki teljesen.
A megsült mákos aranygaluskát a hideg vaníliasodóval tálaljuk.