Fahéjas fánk
Hozzávalók:
A forgatáshoz:
|
|
Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát dagasztunk úgy, hogy az olvasztott vajat csak a végén adagoljuk hozzá. Nem túl lágy tésztát kell, hogy kapjunk.
Ha megdagasztottuk, letakarjuk, és meleg helyen kb. 1 óra alatt a kétszeresére kelesztjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és olyan 1-1,5 centisre kinyújtjuk. Lyukas közepű szaggatóval fánkokat szaggatunk belőle.
Konyharuhával letakarva 30 percet hagyjuk még pihenni a kiszaggatott fánkokat.
Egy serpenyőben olyan 1,5 centi olajat melegítünk, és közepes lángon kisütjük benne a fánkokat.
A leeső kis korongokat is kisütjük, azok maguktól megfordulnak az olajban.
Mindig a kiszaggatott fánk felső felével lefelé tesszük a forró olajba. Figyeljünk mert gyorsan megsülnek. Nem kell sütés közben lefedni.
Ahogy kisültek, papírtörlőre szedjük őket, majd fahéjas porcukorban megforgatjuk.
Tipp / megjegyzés:
Lyukas közepű kiszúró nélkül is elkészíthető, ilyenkor egy pohárral szaggassuk ki, és a közepét egy kicsi pogácsa szaggatóval szúrjuk ki, vagy csak nyomjuk be a közepét az ujjunkkal.
Az elkészítési idő nem tartalmazza a kelesztés idejét.