Farsangi fánk
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Az élesztőt 1deci tejben kevés cukorral felfuttatom.
A lisztbe mélyedést készítek és ide kerül bele a felfutott élesztő és a többi hozzávaló a vaj kivételével.
A tésztát jól kidolgozom, és ekkor hozzáadom az olvasztott vajat és még ezzel is tovább kidolgozom.
Majd lisztezett gyúródeszkára kiöntöm és vékonyra ujjnyi vastagra kinyújtom és pogácsa szaggatóval kiszaggatom.Letakarom konyharuhával és fél órát kelesztem.
Az olajat felhevítem, az ujjammal a fánk közepét benyomom és ez az olajban alulra kerül.
Fedővel lefedem, és amikor már szép piros átfordítom.Ekkor már nem teszem rá a fedőt.
Ha megsült papírra szedem, és leitatom az olajat róla.
Sárgabarack lekvárt teszek a közepébe és porcukrozom.
Tipp / megjegyzés:
A farsang jellegzetes süteménye a fánk, mely frissen a legfinomabb.
Készítésénél fontos hogy szobahőmérsékletű/langyos hozzávalókkal dolgozzunk, mert így tudunk tökéletes fánkot készíteni.
A farsangi fánkot tálalhatjuk lekvárral, porcukorral, de manapság divat a cukormázzal és a csokoládéval bevont fánk is, melyet akár megszórhatunk apróra vágott dióval, mogyoróval, kókuszreszelékkel.