Farsangi szalagos fánk
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Az élesztőt 2 deci tejben kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztbe mélyedést készítünk, ide kerül a felfutott élesztő. Majd hozzáadjuk a vaj kivételével az összes többi hozzávalót. A tésztát jól kidolgozzuk, és ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat, és még ezzel is átdolgozzuk.
A tésztát, lisztezett gyúródeszkára borítjuk és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével kiszaggatjuk a fánkokat. Konyharuhával letakarva fél órát kelesztjük.
Az olajat felhevítjük, majd az ujjunkkal a fánk közepét benyomjuk, és a lyukas felével lefelé az olajba tesszük a fánkokat. Fedővel lefedjük, és amikor már szép piros átfordítjuk, hogy a másik fele is megsülhessen. Ekkor már nem tesszük rá a fedőt.
Ha megsült papírral szedjük, és leitatjuk róla az olajat. Sárgabarack lekvárral, porcukorral meghintve kínáljuk.
Tipp / megjegyzés:
Fánkot nem csak farsangra, hanem hétköznapokra is készíthetünk. Egy kiadós leves után nagyon jól tud esni. Igaz nem egy diétás finomság, de néha megengedhetünk magunknak egy kis “bűnbeesést”.