Főoldal / Desszertek / Farsangi szalagos fánk

Farsangi szalagos fánk

Farsangi szalagos fánk

Farsangi szalagos fánk

Hozzávalók:

  • 1 kiló liszt
  • 5 deka olvasztott vaj
  • 5 tojás sárgája
  • 8 deci tej
  • fél deci rum
  • 10 deka cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 deka élesztő
Elkészítési idő: 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 6 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Az élesztőt 2 deci tejben kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztbe mélyedést készítünk, ide kerül a felfutott élesztő. Majd hozzáadjuk a vaj kivételével az összes többi hozzávalót. A tésztát jól kidolgozzuk, és ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat, és még ezzel is átdolgozzuk.

A tésztát, lisztezett gyúródeszkára borítjuk és ujjnyi vastagra kinyújtjuk. Pogácsa szaggatóval, vagy egy pohár segítségével kiszaggatjuk a fánkokat. Konyharuhával letakarva fél órát kelesztjük.

Az olajat felhevítjük, majd az ujjunkkal a fánk közepét benyomjuk, és  a lyukas felével lefelé az olajba tesszük a fánkokat. Fedővel lefedjük, és amikor már szép piros átfordítjuk, hogy a másik fele is megsülhessen. Ekkor már nem tesszük rá a fedőt.

Ha megsült papírral szedjük, és leitatjuk róla az olajat. Sárgabarack lekvárral, porcukorral meghintve kínáljuk.

Tipp / megjegyzés:

Fánkot nem csak farsangra, hanem hétköznapokra is készíthetünk. Egy kiadós leves után nagyon jól tud esni. Igaz nem egy diétás finomság, de néha megengedhetünk magunknak egy kis “bűnbeesést”.

Domján Mária (560 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére