Főoldal / Desszertek / Főzött vaníliás kókusz fagyi-paleo

Főzött vaníliás kókusz fagyi-paleo

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Főzött vaníliás kókusz fagyi-paleo

Főzött vaníliás kókusz fagyi-paleo

Hozzávalók:

  • 5 dl kókusztej
  • kb. 5-6 dkg nyírfacukor (ízlés szerint)
  • 2 rúd vanília
  • csipet só
  • 3 ek. kókuszolaj
  • 5 púpos tk. nyílgyökér por
  • 1 tk. zselatin
  • 5 dkg kókusz reszelék
  • 2 dl kókusz tejszín

A tálaláshoz:

  • nektarin
Elkészítési idő: 45 perc Fogyókúrás: igen
Költség: 500-1000 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: igen
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: igen

Elkészítés:

Egy kisebb lábasba teszünk a kókusztejből 4 decit. Hozzáadjuk a nyírfacukrot, a kókuszzsírt, csipet sót és a vanília rudakat, amikből előzőleg kikaparjuk a magokat.( azt majd a végén tesszük majd bele) A lábost feltesszük melegedni.

A maradék kókusztejet csomómentesre kikeverjük a nyílgyökérporral, majd a tetejére szórjuk a zselatint és összekeverjük. Közben a kókusztej már szinte forr, ekkor levesszük a hőt alatta, kihalásszuk belőle a vanília rudakat és belekeverjük nyílgyökérporos keveréket. Újra felmelegítjük majdnem forralásig, majd levesszük a tűzről és átöntjük egy másik edénybe. (így könnyebben lehűl)

Belekeverjük a kókuszreszeléket és a vaníliarúd kikapart magjait is. Ilyenkor érdemes megkóstolni, hogy elég édes-e. Hidegen egy kicsit kevésbé lesz édes, mint most. Az állás alatt szépen besűrűsödik, olyan krémpuding állagú lesz. Ezt érdemes előre elkészíteni, akár előző nap és jól behűteni.

(Nekem úgy tűnt nem lesz túl sok a családnak ez a mennyiség, így még 2 deci kókusztejszínt felvertem és azt is a behűtött keverékhez adtam.)

A behűtött masszát a fagyi gépbe öntjük és kb. fél óra alatt elkészítjük vele. Bedobozoljuk és még 2-3 órára betesszük a fagyasztóba.

A nektarint szeletekre vágjuk, átkenjük vékonyan kókuszolajjal és meggrillezzük őket. A fagyit a forró grillezett nektarinnal tálaljuk.

Tipp / megjegyzés:
Az étkezési keményítő helyett használt  nyílgyökér porról (arrow-root) nagyon fontos tudni pár dolgot, tehén tejjel és tejszínnel nem igazán működik, bár én nem próbáltam, de ezt olvastam sok oldalon. A forralást nem tűri, akkor nem fog besűrűsödni, ha szószt készítünk, akkor először kevés folyadékkal simára kell keverni, majd a forró folyadékhoz öntené és csak forráspontig szabad melegíteni, utána gyorsan le kell venni a tűzről. Az újra melegítést sem tűri, de jól fagyasztható. Ha kukorica keményítő helyett használjuk, akkor közepes sűrűségű szószhoz, krémhez 1 evőkanálnyi kukorica keményítőt 2 és 1/2 teáskanálnyi nyílgyökér porral tudunk helyettesíteni.

Értékeld a receptet

Szólj hozzá!

A lap tetejére