Francia mákos
Hozzávalók:A tésztához:
A mézes lapokhoz:
A krémhez:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
(sütés kb. 30-35 perc, 180 fokon)
A tojásokat a cukorral és a vízzel kihabosítjuk. A lisztbe a sütőport elkeverjük, majd kanalanként a tojásos keverékhez adjuk és lassan belekeverjük. A legvégén a mákot (egészben) szintén lassan belekeverjük. Ezután egy sütőpapírral bélelt normál méretű (nekem 36 x 28) tepsibe öntjük. 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük.
Gyönyörű magas lesz, és ha már letelt a sütési idő, az ajtót kinyitva még 5 percig a lekapcsolt sütőben hagyjuk. Majd melegen kifordítjuk a deszkára, lehúzzuk róla a sütőpapírt, de rögtön visszafordítjuk, hogy a teteje vékony rétege le ne jöjjön. (Gyorsan, de óvatosan dolgozzatok vele.)
A mézes lapok hozzávalóit egy tálban (vagy a deszkán) összegyúrjuk, ketté osztjuk, lisztezett deszkán a tepsink méretére nyújtjuk őket, és 180 fokon 10-12 perc alatt megsütjük.
A vaníliás pudingot 7-10 dl tejben megfőzzük, majd hagyjuk kihűlni. A puha margarint a porcukorral és a vaníliáscukorral kihabosítjuk, majd a kihűlt pudinghoz keverjük.
Összeállítjuk a süteményt. Alulra mézes lap kerül, amire krém, majd a mákos piskóta, ismét krém, majd a második mézes lap. A tetejére simítjuk a maradék krémet.
A diót egy serpenyőben megpirítjuk majd durvára vágjuk. Ha kihűlt, a sütemény tetejére szórjuk. Vigyázni kell, hogy annyi krém jusson a tetejére, hogy a darabos dió félig belesüppedjen.
A serpenyőbe 2 ek. margarint (vajat) teszünk. Erre 2 púpos ek. kristálycukrot, majd karamellizáljuk úgy, hogy a zsiradék elpárologjon. Állandóan keverni kell, a végén, ha már szép sötétbarna, levenni és addig keverni gyorsan, amíg ki nem hűl. A tészta tetején lévő krémre sűrűn rászórjuk.
A legvégén egy nagy lyukú reszelőn tejcsokit reszelünk rá.
Fogyasztásig hűtőszekrénybe tesszük, majd szeletelve kínáljuk.