Francia mézes-mákos krémes szelet
Hozzávalók:A mézes laphoz:
A mákos laphoz:
A krémhez:
A csokimázhoz:
A szóráshoz:
A lapok kenésékez:
|
|
Elkészítés:
Először elkészítjük a mézes tésztát. Vízgőz felett egy edényben összeolvasztjuk a vajat, a porcukrot és a mézet. Amikor megolvadt, összekeverjük, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a tojást és jól elkeverjük. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót és kis adagokban a mézes tojásos keveréket, majd összegyúrjuk és kidolgozzuk. Két egyforma részre osztjuk.
Egyenesen a sütőpapíron nyújtjuk ki mindkét lapot. Egymásra halmozzuk amíg elkészítjük a mákos tésztát.
A tojást cukorral kihabosítjuk. A lisztet, a mákot és a sütőport összevegyítjük, és hozzá szitáljuk a tojásos alaphoz, majd óvatosan beleforgatjuk. A tepsit (27×37 cm) sütőpapírral kibéleljük, a tésztát beleöntjük, egyenesre simítjuk. A sütőt 180 fokra előmelegítjük és 12 perc alatt megsütjük.
Utána megsütjük a mézes lapokat is egymás után 6 perc alatt.
Amíg hűlnek a lapok, elkészítjük a krémet.
A tejben elkeverjük a vaníliás cukrot és a karamell pudingport. Sűrű pépet főzünk belőle, majd hagyjuk hűlni.
A puha vajat porcukorral kihabosítjuk. Hozzá kanalazzuk a kihűlt pudingot és a rumot, majd kihabosítjuk.
A krémet 2 részre osztjuk és a hűtőbe rakjuk dermedni.
Összeállítjuk a süteményt.
Letesszük az egyik mézes lapot, és megkenjük kevés lekvárral. Rásimítjuk a fele karamellkrémet, majd befedjük a mákos lappal. Erre a karamell krém másik fele következik, melyet a második mézes lappal befedünk de úgy hogy az alját előtte bekentük a lekvárral.
Hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy az ízek összeérjenek. Pár óra eltelte után súlyt tehetünk a tetejére, hogy összenyomjuk a lapokat.
Másnap a csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk és bevonjuk vele a sütemény tetejét. Ízlés szerint díszíthetjük fehér mák szemekkel is.