Füstölt csülkös pogácsa
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A füstölt csülköt puhára főzöm, majd összedarabolom. (Az 1 kg liszthez kb fél csülök szükséges) A burgonyát megfőzöm a csülök levében, majd összetöröm.
Egy tálba 1 kg lisztet teszek, hozzáadok 1 evőkanál sót, (attól függően, hogy mennyire sós a csülök) fél margarint, 3 evőkanál kacsazsírt, majd jól elmorzsolom.Mélyedést csinálok a közepébe, beleteszem a 2 tojást, az őrölt borsot, és a langyos burgonyát.
Egy pohár joghurtban /langyos/ kevés cukorral felfuttatok egy egész élesztőt, majd beleöntöttem a tálba a többi hozzávalóhoz. szórok még rá egy kevés lisztet, és kelni hagyom.
A meglangyosított sonkalével bedagasztom a tésztát. (Ne legyen kemény a tészta, inkább lágyabb legyen.) Letakarva a duplájára kelesztem.
Amikor jól megkelt, lisztezett deszkán vékonyra kinyújtom, rászórom az apró kockákra vágott füstölt csülköt és behajtom. Ismét letakarva megkelesztettem, majd ismét kinyújtottam, újra egy adag csülök kockát szórok rá és behajtom.Hagyom újra megkelni, 2 cm vastagra kinyújtom.
Megkenem, tojásfehérje, pici tej és olaj keverékével, majd éles késsel beirdalom a tetejét (kockásra), és egy nagyobb szaggatóval kiszaggatom. Tepsibe teszem egymástól 2-3 cm távolságra.
Begyújtom a sütőt, és amíg bemelegszik, a pogácsáknak van idejük újra megkelni.Amikor bemelegedett a sütő, a pogácsák közé spriccelek egy kevés vizet, ,majd berakom a sütőbe, ahol világos aranyszínűre sütöm.