Gombás szarvasragu sült lilahagymával
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A húst alaposan megmosom, megszabadítom a hártyáktól, csíkokra vágom.
A hagymát apróra vágom, a fokhagymát összezúzom, a répát, gyökeret paprikákat karikákra, a zellert előbb szeletekre, majd kockára vágom, a paradicsomokat nyolcadolom, a gombákat szeletelem.
Egy nagy serpenyőben olajon megdinsztelem a hagymát ( egy keveset kiveszek, és egy tálba teszem), rárakom a húst, majd kicsit később a répát, zöldséget, zellert és a fűszereket. Rövid dinsztelés után feleresztem vízzel, és így főzöm, időnként megkavarom, ha szükséges, pótolom az elpárolgott vizet.
Közben elkészítem a gombócokat.
A zsemléket szeletelem, majd kockára vágom, sütőben megpirítom, a félretett hagymához adom, szórok rá lisztet, összekeverem.
Ráütöm a 2 tojást, sózom, borsozom, beleteszem a felaprított petrezselymet, szórok rá petrezselyem fokhagyma fűszerkeveréket, és jól összekeverem, szükség szerinti mennyiségű víz hozzáadásával egy jól formálható, de nem túl lágy masszát készítek.
Vizes kézzel gombócokat formázok, a vágódeszkán pihentetem, hagyom, hogy egy kicsit szikkadjon. Majd egy nagyobb edényben forrásban lévő enyhén sós vízben megfőzöm.
A lila hagymákat félbevágom, egy serpenyőbe helyezem, locsolok rá olíva olajat, sózom, borsozom, és sütőben mindkét oldalán megsütöm, a végén szórok rá cukrot, hogy karamellizálódjon.
Amikor a szarvas már majdnem puha, hozzáadom a gombát, és a paradicsomot, majd öntök bele bort, és készre főzöm.
Tálaláskor a tányérra teszek gombócot, sült lilahagymát, és kanalazok rá bőségesen szarvas ragut.
Egy szelet paradicsommal díszítem.