Grízes ribizlis kocka
Hozzávalók:A tésztához:
Krém hozzávalói:
Tetejére:
|
|
Elkészítés:
(Tepsi mérete: 20×36 cm)
A tojásokat szétválasztjuk a sárgáját a fehérjétől. A sárgáját a cukorral habosra kikeverjük. A fehérjét kemény habbá felverjük. A lisztbe belekeverjük a sütőport és a szódabikarbónát.
A kemény habba bele öntjük a cukros tojássárgáját és óvatosan összekeverjük, majd ebbe bele szitáljuk a liszt keveréket és “levegősen” óvatosan összekeverjük az egészet.
Sütőpapírral bélelt tepsibe beleöntjük a masszát, egyenletesen elsimítjuk és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütjük. (Tűpróba) (Én a tetejére sütőpapírt tettem, hogy a teteje ne nagyon barnuljon meg.)
Amíg sül a tészta elkészítjük a krémet.
Először főzünk egy hagyományos tejbegrízt csak cukor nélkül (kissé keményebb állagú legyen) és utána hagyjuk kihűlni. A margarint a porcukorral kikeverjük, majd a teljesen KIHŰLT tejbegrízhez öntjük és összekeverjük. A megmosott és leszemezett ribizli szemeket bele tesszük a krémbe és óvatosan összekeverjük. (Pár darabot félre tehetünk díszíteni)
A megsült és kihűlt tésztáról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt és a tésztát vízszintesen félbe vágjuk. Az alsó lapra egyenletesen rákenjük a krémet, majd rátesszük a tészta másik lapját. (Óvatosan, kicsit rányomkodjuk)
Hűtőbe tároljuk, majd tálalás előtt egyforma kockákra felvágjuk, megszórjuk a tetejét porcukorral. (díszíthetjük ribizlivel)
http://tundikonyha.blogspot.hu/