Hájas sütemények élesztővel
Hozzávalók:
A töltéshez:
|
|
Elkészítés:
A ledarált hájat 10 dkg liszttel összegyúrjuk, majd hidegre tesszük.
A cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, majd beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojást, a bort és a tejfölt is. Annyi szódavízzel dolgozzuk ki szép hólyagosra, hogy rétestésztaszerű állaga legyen a tésztának.
A tésztát téglalap alakúra sodorjuk, majd rákenjük a lisztes hájat.
4 részbe hajtogatjuk, még háromszor megismételjük 20 percenként.
Feléből négyzeteket vágunk, lekvárral és cukrozott dióval megtöltjük. és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
A tészta másik részéből linzer szaggatóval szúrunk ki formákat, lyukasat és telit párban. Egy tele korong tetejét vízzel lekenjük, a lyukasat ráillesztjük.
Így tesszük a sütőlemezre.
180 fokra melegített sütőben megsütjük. Még melegen vaníliás porcukorral megszórjuk.
A lyukas közepű linzer formákba lekvárt csepegtetünk.
(Ez a recept anyukámé volt, az élesztős változatot most sütöttem először. Nagyon szép réteges lett ez is.)