Hamis hájas lekvárral
Hozzávalók:
A töltelékhez és a szóráshoz:
|
|
Elkészítés:
A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt és pár perc alatt, futtassuk fel.
A lisztet keverjük össze egy nagyobb csipet sóval, majd a közepébe csináljunk egy mélyedést.
Ezután kanalazzuk a mélyedésbe a tejfölt, adjuk hozzá az egész tojást, öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt és a szénsavas ásványvizet, keverjük össze, majd gyúrjuk össze, és dagasszuk meg, hogy egy könnyen nyújtható tésztát kapjunk. (Én az ásványvizet két részletben adtam hozzá, nehogy túl lágy legyen a tészta.) A megdagasztott tésztát ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki jó ujjnyi vastagra, majd egyenletesen kenjük meg a puha vajjal.
Tekerjük fel mint a bejglit, hajtsuk be a feléig jobbról és balról a tésztát, kissé lapogassuk el, majd langyos helyen, egy óra alatt kelesszük a duplájára. Amikor a tészta megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki szintén ujjnyi vastagra, majd ízlés szerinti méretűre vágjuk fel.
Minden tészta közepére tegyünk egy kiskanál ízlés szerinti lekvárt, majd a kimaradó tésztarészt hajtsuk rá, és a széleket nyomkodjuk le, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
Az apróra vágott diót keverjük össze a kristálycukorral. A tojás üssük bele egy tálkába, majd villával kissé verjük fel. Egy nagyobb tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A megtöltött tésztát kenjük le a felvert tojással, majd szórjuk meg a cukros-dióval, és tegyük egymástól kicsit távolabb a sütőpapírral kibélelt tepsire.
Szobahőmérsékleten 30 perc alatt kelesszük újra. Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten kb. 30 perc alatt süssük szép pirosra. (Én légkeverésnél 170 fokon, 25 percig sütöttem.)
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral majd úgy kínáljuk. A tészta pilla könnyű és a rákent vajtól leveles. Lekvár helyett ízlés szerint pl. mogyorókrémmel is megtölthetjük.