Főoldal / Kelt tészták / Házi pita

Házi pita

FavoriteLoadingElmentem!
Print Friendly

Házi pita

Házi pita

Hozzávalók:

  • 45 dkg sima liszt
  • 2 dl író lehet (savó, tej, víz)
  • 1 dl víz
  • 2 csapott tk só
  • 2 csapott tk cukor
  • 4 ek olaj
  • 2,5 dkg friss élesztő ( a tésztába reszelve)
Elkészítési idő: 45 perc Fogyókúrás: nem
Költség: 0-500 FT Vegetáriánus: igen
Adagok: 4 főre Gluténmentes: nem
Nehézség: Egyszerű Laktózmentes: nem

Elkészítés:

Az összes hozzávalót egy tálba vagy a deszkára tesszük, és olajozott kézzel bedagasztjuk. Nem lesz egy sima felületű (narancsbőrös marad) tészta, de lágy lesz, ami könnyen kezelhető.

Bedagasztás után 8 egyenlő gombócra osztjuk és olajozott felületen, letakarva duplájára kelesztjük. Ha megkelt, egyenként kb 22 cm átmérőjűre nyújtjuk és még 15 percet kelesztjük. Egy villával sűrűn megszurkáljuk és forró, olajjal vékonyan kikent serpenyőben pár perc alatt mindkét oldalát megsütjük. Nem szabad kiszárítani!

Egy tányéron egymásra helyezzük a kisült lapokat, és azonnal letakarjuk. így a gőz segít abban, hogy a lapok ne száradjanak ki és puhák maradjanak. Ha nem fogy el, akkor fagyasztható és használat előtt felolvasztva, száraz serpenyőben fel kell melegíteni.

Tetszés szerint tölthető.

Tipp / megjegyzés:
Többször jártam Görögországban, de a mostani kint létem alatt sikerült pitatésztába csomagolt gyrost ennem. (Eddig mindig csak a tányérost ettem.) Teljesen abban a hitben éltem idáig, hogy a középen felemelkedő zsebes tészta az igazi amit ha a tetején levágnak meg lehet tölteni. Persze mert itthon csak ezt lehetett kapni és a gyors étkezdék is ilyenben adják. Pedig az nem a görög, hanem az arab pita. A görög teljesen más, lágy, puha és nagyon laktató.

Házi pita 5.00/5 (2 értékelés)

Hajdula (64 Recept)


Szólj hozzá!

A lap tetejére