Holland szelet Izabela konyhájából
Hozzávalók:A tésztához:
A krémhez:
A lapok lekenéséhez:
A cseresznyés réteghez:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk és készítünk egy mélyedést a közepébe a folyékony mézes, vajas, cukros hozzávalónak.
A vajat, a cukrot, és a mézet gőz felet megolvasztjuk. Beleütjük tojásokat és hozzáadjuk a szódabikarbónát. Összekeverjük és a mélyedésbe öntjük, fakanállal beledolgozzuk.
A tésztát jól összegyúrjuk, kidolgozzuk és szétosztjuk 4 részre. A tésztával nagyon jó dolgozni, nem ragadós.
Nem kell pihentetni azonnal dolgozhatunk vele. Minimálisan lisztezzük alá és a sütőpapíron nyújtjuk ki.
A kinyújtott lapokat sütőpapírosan egymásra halmozzuk, hogy ne száradjanak ki.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük és a lapokat darabonként 7 perc alatt megsütjük. A kisült lapokat ismét egymásra halmozzuk a sütőpapírral együtt, hogy ne száradjon kiamíg elkészítjük a krémet.
A tejben elkeverjük a pudingokat és sűrű pépet főzünk belőle. Hagyjuk lehűlni. A vajat porcukorral kihabosítjuk, majd hozzákanalazzuk a kihűlt pudingot és a rumaromát is.
A krémet 2 részre osztjuk.
Az elsőhöz hozzáadjuk a kakaót és összekeverjük. A másik krémbe a 2 csomag vaníliás cukrot. A krémeket hűtőbe rakjuk, hogy teljesen lehűljön.
Összeállítjuk a sütit. Az első lapot lekenjük forró cseresznyelekvárral. A lekvárra rákenjük a kakaós krémet. Majd rárakom a második lapot.
Az 1 dl vízben elkeverjük a vaníliás pudingot és sűrűre főzzük. A végén belekeverjük a cseresznye lekvárt. A cseresznyés réteget a második lapra simítjuk.
Ráhelyezzük a harmadik lapot. A harmadik lapot lekenjük forró lekvárral és rákenjük a fehér vaníliás krémet. Végül befedjük az utolsó lappal.
A sütit befedjük egy tepsivel és lenyomjuk kb. 4 kg liszttel. Így kerül éjszakára a hűtőbe.
Másnap elkészítem a öntetet. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk a vajjal és az olajjal. Hozzáadjuk a tejfölt és ízlés szerinti gélfestéket egy késhegynyit. Alaposan elkeverjük. Bevonjuk vele a sütemény tetejét és tetszés szerint cifrázzuk.
Tálalásig hűtőszekrénybe tesszük, majd szeletelve kínáljuk.
Szeletelem forró késsel. Jó étvágyat kívánok hozzá.