Hot dog kifli
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
Újabban semmilyen kelt tésztához nem futtatom fel az élesztőt, mert a végeredmény ha csak elmorzsolom a lisztben az élesztőt, akkor is ugyanaz.
Tehát a lisztben elmorzsoljuk az élesztőt teljesen csomómentesre és mehet bele a többi hozzávaló úgy, hogy a gép folyamatosan dagaszt. A tejet óvatosan kell adagolni 150 ml után mert lehet nem lesz mindre szükség. (főleg ha más liszttel dolgozol)
1 óra alatt a duplájára kelesztjük a tésztát, majd átgyúrjuk és 8 – 10 részre osztjuk. Mint a zsemléket átdolgozzuk, gömbölyítjük.Fólia alatt 10-15 percet pihentetjük.
Egyesével mindegyiket téglalappá nyújtjuk, kb: 20 x 20 cm -re, majd felülről és alulról is elkezdjük feltekerni (egy kicsit szorosabban, nem baj ha a tekerések egymáshoz tapadnak, sőt az a jó).
A találkozásnál a két tekert részt összecsipkedjük, és meghempergetjük.( ne lógjon ki a spirálos vége mint a hagyományos kifliknek).
Papírozott tepsibe egymástól távolabb letesszük, és fóliával letakarva a duplájára kelesztjük.
A sütőt előmelegítjük, benne vízzel teli edénnyel 180 C° -ra. A kiflik tetejét lekenjük tojással, megszórjuk szezámmal vagy reszelt sajttal és 20- 25 perc alatt szép pirosra megsütjük.
Finom, virslivel, debrecenivel, sült hagymával, ketchuppal, mustárral, ki hogyan szereti.