Húsvéti kalácstorta
Hozzávalók:
A tetejére:
|
|
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk, majd belekeverjük a margarint, és a tojások sárgáját. A kenyérsütőgépbe öntjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a cukrot és a sót. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Tészta programon elindítjuk a gépet. /nálam 10-es, ami 20 percig keveri és dagasztja/
A tésztacipót kelesztő tálba tesszük, majd langyos helyre kb.50 percre. Ha duplájára kelt kivesszük és két részre 1/3-és 2/3 harmad részre osztjuk
A tortaforma aljára sütőpapírt teszünk, és a kisebbik darab tésztát gömbölyítve a forma közepére helyezzük.
A 2/3 rész tésztát 3 felé vágjuk, mind a három részből kb. 60-65 cm rudat sodrunk és összefonjuk őket. Ezt a fonatot a sütőben lévő tészta köré helyezzük el.
Felvert tojással lekenjük, és a még hideg sütőbe tesszük kb. 30 percre.(így kelesztjük) Ezután 180 fokra kapcsoljuk a sütőt és kb.35 percig sütjük.
Sütés közben figyeljünk, hogy a kalács teteje ne égjen meg. Ha nagyon pirulna takarjuk le egy sütőpapírral.
Tipp / megjegyzés:
Kenyérsütő nélkül is elkészíthető, akár egy kézi robotgép dagasztójával megdagasztva. Vagy robotgép nélkül kézzel.