Jókai bableves
Hozzávalók:
|
|
Elkészítés:
A babot előző este megmosom és beáztatom. Áztatás alatt háromszor lecserélem a vizet (így nem lesz annyira puffasztó a leves).
Másnap tiszta vízben felteszem a babot, a csülökkel és a kolbásszal együtt amit szintén már előzőleg letisztítottam.
A sárgarépát zöldséget megtisztítom és a babbal és csülökkel együtt megfőzöm. kb 1-1,5 óra alatt minden megpuhul.
Ekkor a csülköt kiveszem a levesből és feldarabolom. A megfőtt kolbászt karikákra vágom.
Elkészítem a rátást.
A petrezselymet hagymákat apróra összeaprítom.
Az olajat felteszem a tűzre és a liszttel zsemleszínű rántást készítek. Hozzáadom a felaprított hagymákat, az őrölt pirospaprikát, és vízzel felöntöm.
A rántást a babhoz öntöm, majd visszateszem a levesbe a csülökdarabokat, a kolbász karikákat valamint a tárkonyt.
Egyet forralok rajta, majd csipetkét teszek bele, amit addig főzők a levesben amíg feljön a leves tetejére. (ez kihagyható)
A tejfölt tálaláskor adom a leveshez.