Kakaóval töltött kalács
Hozzávalók:
A kakaós töltelékhez:
|
|
Elkészítés:
Az élesztőt, egy deci langyos tejben, csipet cukorral felfuttatjuk.
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk hozzáadjuk a két tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet, a rumot, cukrot, és egy csipetnyi sót.
Közepesen lágy tésztává összegyúrjuk, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat, és jól kidolgozzuk, kidagasztjuk a tésztát, hogy hólyagos legyen.
Letakarva meleg helyen kb. 20 perc alatt duplájára kelesztjük.
Amíg a tészta kel elkészítjük a tölteléket.
A mazsolát leöntjük a rummal, és hagyjuk, hogy jól magába szívja.
A vajat habosra keverjük a cukorral és a kakaóval. Hozzáadjuk a mazsolát a rummal együtt és elkeverjük.
A megkelt tésztát kétfelé vágjuk, az egyik cipót, lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd megkenjük a töltelék felével, felcsavarjuk, és kivajazott kenyérformába helyezzük. (ugyanígy járunk el a másik tésztacipóval is.
Konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztjük.
A tetejét a tojássárgájával lekenjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük.