Káposztaágyon főtt gőzgombóc
Hozzávalók:
A gőzgombóchoz:
|
|
Elkészítés:
Az elmorzsolt élesztőt a cukorral, és kevés tejjel felfuttatjuk. A lisztet átszitáljuk, a sót és a zsírt hozzáadjuk, majd a maradék tejjel simára dagasztjuk.
Meleg helyen letakarva duplájára kelesztjük.
A szalonnát felaprítjuk. A káposztát kissé átmossuk.
A vöröshagymát finomra felvágjuk, az olajon átfuttatjuk majd rátesszük a káposztát és a többi hozzávalót, a piros paprika kivételével.
1-2 dl vízzel felöntjük és fedő alatt pároljuk, majd megsütjük. A megsült káposztát piros paprikával megszórjuk.
A megkelt tésztát 13 kisebb darabba vágjuk, majd a tenyerünkben gombócokat formázunk belőle.
Egy nagyobb lábos aljára terítünk a káposztából, 1-2 dl vízzel felöntjük. Amikor forr, ráhelyezzük a gombócokat úgy, hogy ne érjenek össze.
Számítsunk rá, hogy megdagadnak.
A gombócokra is szórjunk egy kis káposztát. Ez megvédi a lecsöpögő gőztől, amitől összeesne.
Tegyünk rá fedőt és 10-15 perc alatt lassú lángon gőzöljük.
A fedőt vegyük le és a gombócokat szedjük ki egy tálra, majd pótoljuk a káposztát, a vizet és tegyük bele a következő adag gombócot.
Ezt addig folytassuk, míg el nem fogynak a gombócok. Rendkívül különleges, nagyon finom étel. Friss káposztából is elkészíthető!